Den internasjonale passorddagen

Den internasjonale passorddagen

Ja du leste riktig. Passord har egen offisiell dag på internasjonalt plan. «The World Password day» er en appel for å fremme bedre passordskikk og holdes hvert år 7. mai. Selv om datoen for i år er passert er det aldri for sent med god passordhygiene. Det er tross alt slik de aller fleste blir «hacket» ved at passord blir gjenbrukt, er for dårlige eller at de rett og slett er på avveie.

Den største trenden man ser er at folk absolutt vet hva som er beste praksis men de gjør det stikk motsatte. En slags kognitiv dissonans. Så hvorfor er det slik? Det viser seg at vi mennesker tror vi er svært lite interessante for de andre «der ute». Jeg blir stadig møtt med argumentet der man snakker seg selv ned og «Ja bare hack meg, her er det ikke noe spennende!». Det er der de tar feil. For bildet er dessverre mer komplekst enn som så. Det er ikke du som person som er verdifull. Det er dine data og din identitet på nett. Du trenger egentlig ikke være så veldig interessant for å være interessant nok for en hacker. Med det mener jeg at brukeren din blir kompromittert og brukt som et springbrett videre. Det er en av måtene hackere opererer på. Minste motstands vei. Ikke la det bli akkurat deg!

Problemstillingen

Så hvordan kan man beskytte seg og sine data? I mine år som rådgiver i bransjen er det en tilbakevendende ting kundene klager over. Dette med passord og pålogginger. «Det er så mange passord! Jeg klarer ikke huske på alt jeg!». Nei det kan jeg veldig godt forstå. Hva gjør man? Jukselapp under tastaturet er en klassiker. Eller hva med et Word-dokument med oversikt over alle pålogginger man trenger? Ikke så lurt. Noen passord er tross alt mer kritiske for virksomheten enn andre. Det enkleste er vel å bruke samme passord over alt. Og å bytte passord nå og da ser ut til å være angstbetont for de aller fleste. Hvorfor skal jeg bytte ut passordet mitt? Ingen klarer å gjette det uansett!

Om det bare kunne vært noe som gjør at jeg slipper å huske alle passordene.

Løsningen

I lengre tid nå har jeg benyttet en skytjeneste som så langt har løst dette. Et produkt som gjør at jeg på en trygg måte slipper å huske alskens passord og pålogginger. Den heter LastPass. Som i «det siste passord man trenger». Denne smyger seg inn i nettleseren og finnes som en app til telefonen. Og jeg digger den! Jeg trenger ikke lenger huske passord til alle mine portaler. Nettleseren fyller det inn for meg og jeg logger inn uten å rote i et Word-dokument som risikerer å havne på avveie før eller siden. Og du… den er gratis i den enkleste utgaven.

Lag konto og last ned her: https://lastpass.com

Om du har lest helt hit vil jeg foreslå å laste ned denne e-boken og lese litt rundt en studie om passord: https://lp-cdn.lastpass.com/lporcamedia/document-library/lastpass/pdf/en/LastPass-B2C-Assets-Infographic-global.pdf

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

I accept the Privacy Policy

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.