5 sikkerhetstips i førjulstiden

5 sikkerhetstips i førjulstiden

Julen er høytid for tradisjoner. Og tradisjon tro vil det i år være svindelforsøk der ute som forsøker å utnytte tiden vi nå går inn i.

Nedenfor får du 5 sikkerhetstips som sikrer deg bedre i denne førjulstiden.

1. Aktiver 2-faktor der det er mulig

2-faktor (2FA eller MFA) er en måte å verifisere pålogginger og kontrollere at det gjøres av akkurat deg. Nettbanken er et godt eksempel her. Du kommer ikke inn uten å ha godkjent deg med enten BankID på mobil eller kodebrikke. Dette burde så absolutt gjøres på andre viktige kontoer. Snapchat, Facebook og andre medier støtter dette og gjør kontoen din ekstremt mye sikrere. For selv om noen har passordet ditt kommer de ikke inn uten den ekstra godkjenningen.

2. Få kontroll på passordene

Selvfølgelig har du ikke unike passord til hver eneste tjeneste og konto i ditt navn. Tenk å huske på alle de passordene. Det går jo ikke! Eller… tenk om det fantes noe som gjorde dette absurd enkelt?!

Bruk en passordhåndterer som LastPass til å ta hånd om alle passordene dine. Dette er en helt trygg tjeneste for håndtering av pålogginger. Jeg har selv brukt den en stund nå og har blitt helt frelst. Alle passordene mine er med meg hele tiden i en app på telefonen eller i nettleseren. Endelig er det blitt mulig å bli kvitt “ettpassordsangsten”!

3. Kvalitetssikre passordene

Når du nå har tatt steget og fått lagt inn påloggingene dine i databasen kan du via LastPass kjøre de gjennom en syretest. Systemet sjekker passordene om de ligger lekket på nettet, om de er lange eller komplekse nok og gir deg en score og tips til ytterligere forbedringer av sikkerheten.

4. Stol kun på sikre nettsteder

Det er svært viktig at man kun utveksler personopplysninger med nettsteder som er sikre. Det vil si at dataene sendes kryptert fram og tilbake. Et tips der er å se etter en grønn hengelås ved siden av adressen til nettstedet du er på. Selv på denne bloggen her er trafikken kryptert. Noe annet hadde vært rart, vel 😉

5. Vær på vakt

Et siste tips står seg nærmest som en selvfølge, men er en felle det er lett å gå i. I disse juletider sendes det svært ofte ut eposter og SMSer som virker svært troverdige og utgir seg for å være fra kjente aktører som Posten eller Netflix. Eneste misjonen disse linkene har er å få deg inn på en nettside der du “bare” skal oppgi noe info om deg selv før du skal få tilgang til pakkesporing, eller et liksomforsøk på å få logget deg inn på kontoen du har. Noe som ikke er så enkelt da du selvfølgelig har endret passordet ditt og ikke husker dette lenger. LastPass skjønner heller ingenting når det ikke kjenner igjen nettsiden…

Med det ønsker jeg alle der ute en god og trygg førjulstid. Skulle du ha noen spørsmål rundt LastPass, passord, sikkerhet eller IT generelt svarer jeg mer enn gjerne!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

I accept the Privacy Policy

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.